Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

Περιβαλλοντική Εκπαίδευση : Επίσκεψη στο Δασαρχείο της πόλης μας

Φέτος στη Περιβαλλοντική το θέμα μας είναι : Το Δάσος

Ακολουθεί η πολύ ωραία παρουσίαση της επίσκεψής μας στο Δασαρχείο της πόλης, από τη μαθήτρια της τάξης μας : Ελευθερία Ανδρέου
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ

Την Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013  επισκεφτήκαμε το Δασαρχείο(κρατική υπηρεσία του νομού) της πόλης μας. Εκεί μας μίλησε ο υπεύθυνος του Δασαρχείου και μας πρόβαλε ένα βίντεο για τα δάση και τους κινδύνους τους. Μετά μας έδειξε μερικές φωτογραφίες με την πανίδα των δασών της περιοχής μας. Έπειτα μας εξήγησε τα τμήματα του Δασαρχείου τα οποία είναι:
Α)Υπεύθυνοι για τα δάση
Β)Για τα αγροτεμάχια
Γ)Για παραγωγή ξύλου-υλοτομία
Δ) Μελετών: (ό,τι γίνεται: δρόμοι, έργα αναψυχής, αναδάσωση)
Ε)Έργων: (υλοποιεί τις μελέτες του τμήματος μελετών)
Στ)Βιομηχανίας: κατεργασία της παραγωγής ξύλου
Ζ)Χαρτογράφησης: (δημιουργούν το ηλεκτρονικό κτηματολόγιο)
Η)Υπηρεσία καταστολής και πρόληψης πυρκαγιών και λαθροϋλοτομίας
 


Μετά από κάποιες ερωτήσεις που κάναμε στον υπεύθυνο πήραμε τις εξής πληροφορίες:
Το αντικείμενο των υπαλλήλων  είναι όλα τα δάση και τα χωράφια, επίσης για ό,τι συμβαίνει στον νομό παίρνουν οδηγίες και δίνουν αναφορά.
 
 Τώρα με την οικονομική κρίση έχουν αρκετά προβλήματα και έλλειψη προσωπικού .Για να δουλέψει κάποιος στο Δασαρχείο πρέπει να έχει σπουδάσει σε σχολή δασολογίας 5 χρόνια. Μπορεί κανείς να γίνει δασολόγος ,δασοπόνος και δασοφύλακας. Η δουλειά αυτή έχει και τις καλές και τις κακές της στιγμές. Το δάσος κινδυνεύει πολύ από τους ανθρώπους και οι άνθρωποι του Δασαρχείου νιώθουν μεγάλη απογοήτευση που ενώ προσπαθούν τόσο το δάσος καταστρέφεται. Στόχος τους είναι να ευαισθητοποιήσουν τους ανθρώπους για να προστατέψουν το δάσος. Εμείς μπορούμε να βοηθήσουμε με το να κάνουμε δενδροφύτευση, ανακύκλωση και φυσικά να ενημερώνουμε τους ανθρώπους για τα δάση. Οι άνθρωποι που δουλεύουν στο Δασαρχείο κόβουν τα δέντρα με βάση μελέτης. Προσπαθούν να κόβουν τα μεγάλα δέντρα και να αραιώνουν τα δάση.
Αν θέλει κανείς να εγγραφεί ως εθελοντής, υπάρχουν τμήματα εγγραφής και πρέπει να είναι ενήλικας.
Το συμπέρασμα είναι ότι πρέπει να προστατεύουμε το δάσος γιατί υπάρχουν πολύ λίγα δάση πλέον. Επίσης δεν πρέπει να ρυπαίνουμε το περιβάλλον.
 Ήταν μια πολύ ωραία εκδρομή και μάθαμε πολλά πράγματα για το δάσος!
 
Παρακάτω υπάρχουν μερικές φωτογραφίες που βγάλαμε:



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου