Τετάρτη, 15 Μαΐου 2013


Γνωρίζουμε τα Κράτη της Ευρώπης

ΝΟΡΒΗΓΙΑ

Μαρία 
Η Ελβετία, με επίσημο όνομα Ελβετική Συνομοσπονδία  είναι μια χώρα της δυτικής Ευρώπης. Συνορεύει δυτικά με τη Γαλλία, νότια και νοτιοανατολικά με την Ιταλία, βόρεια και βορειοανατολικά με τη Γερμανία και ανατολικά με την Αυστρία και το Λιχτενστάιν. Είναι μία μικρή χώρα, με έκταση 41.285 τ.χλμ. και πληθυσμό 7.780.200. Πρωτεύουσα της Ελβετίας είναι η Βέρνη (128.041 κάτοικοι το 2007) ενώ μεγαλύτερη πόλη η Ζυρίχη. Άλλες σημαντικές πόλεις είναι η Βασιλεία, η Γενεύη και η Λοζάνη. Νόμισμα έχει το ελβετικό Φράγκο. Είναι χώρα με υψηλό βιοτικό επίπεδο και ανεπτυγμένο τουρισμό.

Η οικονομία της Ελβετίας

Η οικονομία της χώρας αναπτύσσεται γύρω από τρεις πόλους: τη βιομηχανία, τον τουρισμό και το εμπόριο. Λόγω του εδάφους και του κλίματος, η Ελβετία δεν μπόρεσε ν' αναπτύξει σε ικανοποιητικό βαθμό τη γεωργία της. Τα κυριότερα γεωργικά της προϊόντα είναι το σιτάρι, το κριθάρι, η βρώμη, οι πατάτες, τα ζαχαρότευτλα και λίγα φρούτα και λαχανικά. Αντίθετα η κτηνοτροφία της, ευνοημένη από το κλίμα αλλά και τη συστηματική και επιστημονική προσπάθεια των Ελβετών, είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένη.

                                               Το εμπόριο της Ελβετίας

Το εμπόριό της είναι επίσης πολύ αναπτυγμένο. Εξάγει χημικά και φαρμακευτικά προϊόντα, μηχανές, ηλεκτρικές συσκευές, ρολόγια κ.ά. βιομηχανικά προϊόντα και εισάγει κυρίως τρόφιμα, καύσιμα και πρώτες ύλες. Επίσης, εξάγει γαλακτοκομικά και σοκολάτα. Ο τρίτος και ο πιο σημαντικός πόλος από ορισμένη άποψη της οικονομίας της είναι ο τουρισμός. Η φυσική ομορφιά, το υγιεινό της κλίμα, ή ήσυχη ζωή της Ελβετίας προσελκύουν κάθε χρόνο εκατομμύρια τουρίστες στα διάφορα τουριστικά θέρετρα που είτε βρίσκονται στις πλαγιές των Άλπεων, όπως το Σαιντ - Μόριτς, η Κουρ, η Αρόζα, το Νταβός είτε στις όχθες των γραφικών της λιμνών.

                       Η φορολογία της Ελβετίας       

Η χώρα μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν φορολογικός παράδεισος. Στις 25 Σεπτεμβρίου 2009 αφαιρέθηκε από τον κατάλογο του ΟΟΣΑ (γκρι κατάλογος). Σην Ελβετία υπάρχουν περιοχές που πρέπει κανεις να πληρώνει λιγότερο φόρο, όπως για παραδειγμα το Καντόνι Τσουγκ. Όταν κάποιος ζει στην πρωτεύουσα του καντονιού, στο Ροτκρόιτς, πληρώνει πάνω στο μειωμένο αυτό φόρο ακόμα λιγότερα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να βρίσκονται εκεί πολλές μεγάλες εταιρίες, αφού θα πληρώνουν λιγότερο.Σε αυτές τις περιοχές όμως που ο φόρος είναι λιγότερος, οι τιμές είναι λίγο αυξημένες. Τα ενοίκια, τα αγαθά, η αγορά ενός σπιτιού κλπ όλα κοστίζουν παραπάνω σε σχεση με την υπόλλοιπη Ελβετία.

Το έδαφος της Ελβετίας

Το έδαφος της Ελβετίας είναι ορεινό, καθώς καλύπτεται σχεδόν εξ ολοκλήρου από την οροσειρά των Άλπεων και την οροσειρά του Ιούρα στα βορειοδυτικά. Χαμηλότερό του σημείο (υψόμ. 195 μ.) είναι στη λίμνη Ματζιόρε (Lago Maggiore) στα ιταλοελβετικά σύνορα. Υψηλότερη κορυφή η Ντυφουρσπίτσε (Dufourspitze), ύψους 4.634 μ. Η οροσειρά των Άλπεων στην περιοχή της Ελβετίας σχηματίζει ένα μεγάλο οροπέδιο περίπου στο κέντρο της χώρας.

Το κλίμα της Ελβετίας

Το κλίμα της Ελβετίας είναι ψυχρό και, κατά βάση ξηρό, αν και σε ορισμένες περιοχές βρέχει 160 με 180 μέρες το χρόνο. Το κλίμα παρουσιάζει μεγάλες ανομοιομορφίες από περιοχή σε περιοχή, αλλά είναι γενικά υγιεινό. Την ιδιότητα αυτή, του κλίματος της χώρας τους, εκμεταλλεύτηκαν οι Ελβετοί με τον καλύτερο τρόπο. Ίδρυσαν πολλά σανατόρια, αναπαυτήρια, ψυχιατρικές κλινικές και έτσι παλαιότερα η Ελβετία αποτέλεσε θεραπευτικό κέντρο για τις παθήσεις των πνευμόνων (όπως η φυματίωση) και των νεύρων.

Η χώρα με τις πολλές λίμνες.

Υπάρχει, επίσης, πληθώρα μικρότερων λιμνών. Οι λίμνες της Ελβετίας καταλαμβάνουν συνολικά έκταση 1.520 τετρ. χιλιομέτρων[4]. Οι περισσότερες απ' τις λίμνες αυτές είναι και φημισμένα τουριστικά κέντρα, γιατί παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον εξαιτίας της φυσικής τους καλλονής.Κεντρική Ελβετία: Η μαγευτική Λουκέρνη 

 
Νίκη


 

                   

                     Η Ιταλική Δημοκρατία ή Ιταλία (Στα Ιταλικά: Repubblica Italiana ή Italia) είναι χώρα της νότιας Ευρώπης, αποτελούμενη από μία χερσόνησο σε σχήμα μπότας και δύο μεγάλα νησιά στη Μεσόγειο θάλασσα: τη Σικελία και τη Σαρδηνία. Βόρεια συνορεύει με την Ελβετία και την Αυστρία, δυτικά με τη Γαλλία και ανατολικά με τη Σλοβενία, ενώ εξκλάβιο της Ιταλίας αποτελεί και η πόλη Καμπιόνε ντ' Ιτάλια, που βρίσκεται στο έδαφος της Ελβετίας. Οι ανεξάρτητες χώρες του Σαν Μαρίνο και του Βατικανού βρίσκονται εξ ολοκλήρου μέσα σε ιταλικό έδαφος.
ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ

Η Ιταλία αποτελείται κυρίως από μία μεγάλη χερσόνησο σε σχήμα μπότας, που εισχωρεί στην Μεσόγειο, ανάμεσα στην Αδριατική θάλασσα, το Ιόνιο πέλαγος και το Τυρρηνικό πέλαγος. Η Ιταλία μοιράζεται τα σύνορά της με την Γαλλία, την Αυστρία, την Ελβετία και την Σλοβενία. Τα Απέννινα όρη διαμορφώνουν τη ραχοκοκαλιά της χερσονήσου, και φτάνουν ως τα βόρεια όπου ενώνονται με τις Άλπεις. Εκεί βρίσκεται και η μεγάλη πεδιάδα του ποταμού Πάδου.

Έχει επίσης 2 μεγάλα νησιά, τη Σικελία και τη Σαρδηνία.
Το ψηλότερο σημείο είναι το Λευκό Όρος με υψόμετρο 4.810 μέτρα, αλλά για την Ιταλία κυρίως γνωστά είναι τα ηφαίστεια του Βεζούβιου κοντά στη Νάπολη και της Αίτνας στη Σικελία.
Δημογραφία

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του 2009, ο πληθυσμός είναι 58.126.212 κάτοικοι.
Η Ιταλία είναι σε μεγάλο βαθμό ομοιογενής γλωσσικά και θρησκευτικά, ενώ παρουσιάζει σημαντικές πολιτιστικές, οικονομικές και πολιτικές ανομοιομορφίες. Είναι η χώρα με τη 5η μεγαλύτερη πυκνότητα πληθυσμού στην Ευρώπη με 196 άτομα ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο. Υπάρχουν μικρές ομάδες αυτογενών μειονοτήτων.
ΘΡΗΣΚΕΙΑ
Ο Καθολικισμός είναι η θρησκεία της πλειοψηφίας των κατοίκων (85% των κατοίκων αναπροσδιορίζονται ως καθολικοί). Ωστόσο υπάρχουν κοινότητες Προτεσταντών και Εβραίων ενώ υπάρχει και αυξανόμενος αριθμός μεταναστών Μουσουλμάνων.
Το προσδόκιμο ζωής στο σύνολο του πληθυσμού ήταν σύμφωνα με εκτιμήσεις του 2009 τα 80,2 χρόνια (77,26 χρόνια οι άνδρες και 83,33 οι γυναίκες).


ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Ιταλία είναι γνωστή για τις τέχνες, τον πολιτισμό, και πολλά μνημεία της, όπως ο Πύργος της Πίζα και το Ρωμαϊκό Κολοσσαίο, όπως και για την κουζίνα της (πίτσα, μακαρονάδες, κλπ.), κρασί, τρόπος ζωής, μόδα, ντιζάιν, κινηματογράφος, θέατρο, λογοτεχνία,  ποίηση, εικαστικές τέχνες, μουσική (κυρίως όπερα), διακοπές, και γενικότερα, για το γούστο της.


ΓΛΩΣΣΑ

 Στην Ιταλία ομιλούνται πολλές διάλεκτοι των Ιταλικών. Μερικοί εκτιμούν πως πολλές από αυτές αποτελούν ξεχωριστές γλώσσες. Υπάρχουν περίπου 33 διάλεκτοι, εκ των οποίων σημαντικότερες, ως προς τον αριθμό των ομιλούντων είναι η διάλεκτος της Λομβαρδίας και της Λιγουρίας, τα Ναπολιτάνικα, τα Σικελιάνικα, η διάλεκτος της Σαρδηνίας και της Μπολόνια.
Η σημαία της Ιταλίας
 Ο χάρτης της Ιταλίας


 


  


 


 


 

Το Κολοσσαίο στην πρωτεύουσα  
  της Ιταλίας: την Ρώμη

 


  Γιώργος

ΓΕΝΙΚΗ ΓΝΩΡΙΜΙΑ

 

       


   Η Ολλανδία (Βασίλειο των Κάτω Χώρων) είναι μια σχετικά μικρή χώρα με επιφάνεια 41.864 τετραγωνικών χιλιομέτρων και πληθυσμό 16,4 εκατομμυρίων κατοίκων. Το Βασίλειο των Κάτω Χωρών αποτελείται ακόμη από την Αρούμπα, το Κουρακάο και τον Αγ. Μαρτίνο. Παρόλο που οι διαστάσεις της είναι μικρές κατέχει την έκτη θέση των πιο σημαντικών εξαγωγέων και επενδυτών σε όλο τον κόσμο.
           Η Ολλανδία είναι παγκοσμίως γνωστή για τον αδιάκοπο αγώνα της κατά των υδάτων. Εκτός από την ακτογραμμή των 450 χιλιομέτρων διαθέτει πολλούς ποταμούς και λίμνες. Οι σημαντικότεροι ποταμοί της χώρας είναι ο Ρήνος, ο Μάας και ο Σχέλντε. Μια σημαντική γεωγραφική ιδιαιτερότητα της Ολλανδίας είναι ότι όλη η χώρα είναι σχεδόν επίπεδη. Λοφώδεις περιοχές εντοπίζονται μόνο στα νοτιοανατολικά μέρη της χώρας. Το έδαφος αποτελείται κατά το μεγαλύτερο μέρος από επίπεδα «πόλντερ» (περιοχές που βρίσκονται κάτω από το επίπεδο της επιφάνειας της θάλασσας) τα οποία περιβάλλονται από φράγματα και αναχώματα.
          Σχεδόν το μισό της χώρας βρίσκεται κάτω από το επίπεδο της επιφάνειας της θάλασσας και προστατεύεται τεχνητά από την ψηλή στάθμη των υδάτων. Στις παλιές εποχές φρόντιζαν οι ανεμόμυλοι να μην πλημμυρίσουν οι κατοικημένες περιοχές, και σήμερα αυτοί ακόμα σχηματίζουν χαρακτηριστικό μέρος του ολλανδικού τοπίου. Το πιο χαρακτηριστικό σύμβολο του αγώνα κατά της θάλασσας είναι το Έργο Δέλτα. Πρόκειται για το τεράστιο συγκρότημα υδατοφρακτών που προστατεύει τα νότια μέρη της Ολλανδίας από ενδεχόμενες πλημμύρες. Οι εργασίες ολοκλήρωσης αυτής της ευφυούς κατασκευής διήρκησαν πενήντα χρόνια.
           Η Ολλανδία έχει κοινοβουλευτική δημοκρατία με συνταγματικό μονάρχη. Η βασίλισσα και οι υπουργοί της βρίσκονται επικεφαλής της κυβέρνησης. Σήμερα τουλάχιστον πέντε τοις εκατό του πληθυσμού κατέχει μια αλλοδαπή υπηκοότητα.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
            Εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσης, η Ολλανδία αποτελεί σημείο συνάντησης του αγγλικού, γαλλικού και γερμανικού πολιτισμού. Επίσης, είναι το «σπίτι» 190 περίπου εθνικοτήτων, γεγονός που καθιστά τη χώρα πολυπολιτισμική. Θεωρείται πως η ποικιλομορφία αυτή έχει κάνει τους Ολλανδούς ανοιχτόμυαλους και φιλικούς προς τους αλλοδαπούς. Ακόμη, η Ολλανδία έχει καταφέρει να γίνει κέντρο συνάντησης γνώσεων, μόρφωσης και τεχνολογίας κάτι που την κάνει μια από τις πιο προοδευτικές χώρες του κόσμου.


Οι ίδιοι χαρακτηρίζονται ως ευθείς, ειλικρινείς και προσιτοί. Δεν στέκονται σε τυπικότητες και έτσι μπορεί να αποκτήσει κανείς εύκολα οικειότητα μαζί τους. Η ολλανδική κοινωνία έχει δομηθεί με μη-ιεραρχικό τρόπο. Είναι επίσης άνθρωποι που ανεξαρτητοποιούνται από νωρίς στη ζωή τους και παίρνουν τον έλεγχο της ζωή τους στα χέρια τους. Στους Ολλανδούς αρέσει να ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο και είναι αρκετοί εκείνοι που θα εξοικονομήσουν χρήματα προκείμενου να πραγματοποιήσουν ένα μεγάλο ταξίδι. Τέλος, σχεδόν όλοι μιλούν αγγλικά.
Αποτέλεσμα της πολυπολιτισμικότητας της χώρας είναι και η συνύπαρξη διαφόρων θρησκειών. Στις ολλανδικές πόλεις θα βρείτε εκκλησίες, τζαμιά, συναγωγές και χώρους λατρείας ινδουιστών, βουδιστών και σιχ. Ωστόσο, ένας μεγάλος αριθμός Ολλανδών δηλώνει πως δεν είναι θρησκευόμενος. Ελληνικές ορθόδοξες εκκλησίες υπάρχουν στις πόλεις: Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Nijmegen και Groningen.
Στην Ολλανδία υπάρχουν τρεις επίσημες εθνικές γιορτές: 30 Απριλίου: Μέρα της Βασίλισσας, 4 Μαΐου: Ημέρα τιμής των Νεκρών του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου και 5 Μαΐου: Ημέρα της Απελευθέρωσης από τις κατοχικές δυνάμεις. Από το 2014, η ημέρα της βασίλισσας θα αλλάξει σε μέρα του βασιλία, αφού η βασίλισσα Βεατρίκη ανακοίνωσε την παραχώρηση του στέμματος τον Ιανουάριο του 2013. Παράλληλα υπάρχουν και μερικές άλλες γιορτές που οι περισσότεροι εργοδότες τις λαμβάνουν υπόψη: Πρωτοχρονιά (1η Ιανουαρίου), Μεγάλη Παρασκευή, Δευτέρα του Πάσχα, της Αναλήψεως, Δευτέρα της Πεντηκοστής, πρώτη και δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων.
Η ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΖΩΗ

         Υπάρχουν πολλά πράγματα να δεις στην Ολλανδία. Κανείς μπορεί να απολαύσει την μοναδικότητα της χώρας κάνοντας βόλτα στα κανάλια, τα πάρκα, τα δάση ή θαυμάζοντας τα τοπία με καλλιεργήσιμες τουλίπες την άνοιξη, αλλά και ακολουθώντας την διασκέδαση/ψυχαγωγία της κάθε πόλης. 


 

Η Ολλανδία χαρακτηρίζεται από έντονη πολιτισμική ζωή και είναι πρωτοπόρος σε πολλούς πολιτισμικούς τομείς. Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός από μουσικές σκηνές, φεστιβάλ μουσεία και γκαλερί με μόνιμες και φιλοξενούμενες εκθέσεις, συναυλίες σε κάθε πόλη της Ολλανδίας. Το Parkpop είναι ένα από τα πιο γνωστά ευρωπαικά ροκ φεστιβαλ που πραγματοποιείται στη Χάγη με δωρεάν είσοδο. Τα μουσεία του Amsterdam είναι πόλος έλξης για ανθρώπους από όλο τον κόσμο.


 
 

  Θέμης Τσεχία
Η Τσεχία (τσέχικα: Česko), επίσημη ονομασία Τσεχική Δημοκρατία, (τσέχικα: Česká republika) είναι χώρα στην κεντρική Ευρώπη που συνορεύει προς τα βόρεια με την Πολωνία, με τη Γερμανία στα βορειοδυτικά και τα δυτικά, την Αυστρία στα νότια και τη Σλοβακία στα ανατολικά. Έχει έκταση 78.866 τ.χλμ και σύμφωνα με εκτιμήσεις για το 2009, πληθυσμό 10.211.904.[4] κατοίκους. Η ιστορική Πράγα (τσέχικα: Praha), ένα σημαντικό τουριστικό αξιοθέατο, είναι η κύρια και μεγαλύτερη πόλη της. Άλλες μεγάλες πόλεις είναι το Μπρνο, η Οστράβα και το Πίλσεν. Η χώρα αποτελείται από δυο ιστορικές περιοχές, τη Βοημία και τη Μοραβία, τμήμα της Σιλεσίας και μικρά τμήματα που παλιότερα ανήκαν στη νότια Αυστρία.
Μετά το τέλος του κομμουνιστικού καθεστώτος στην Τσεχοσλοβακία το 1989, κατά τη διάρκεια της ειρηνικής Βελούδινης Επανάστασης, ακολούθησε η διάλυση της Τσεχοσλοβακίας σε δυο κράτη το 1993. Σλοβακία και Τσεχία έχουν παραμείνει στενοί συνεργάτες, ενώ ανήκουν μαζί με άλλες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης στην ομάδα του Visegrad.

Η Τσεχία είναι Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία και κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την 1η Μαΐου 2004. Ασκεί την προεδρία της Ένωσης από την 1η Ιανουαρίου του 2009.                                                                     Φαίδωνας

Το Βασίλειο της Ισπανίας (Ισπανικά: Reino de España) ή Εσπερία (Hesperia) των αρχαίων Ελλήνων, ή Hispania και Spania των Ρωμαίων, είναι ένα κράτος της νοτιοδυτικής Ευρώπης, που καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της Ιβηρικής χερσονήσου. Προς Βορρά ορίζεται από τονΒισκαϊκό κόλπο και με τη Γαλλία από την οποία την χωρίζει η μεγάλη οροσειρά των Πυρηναίων. Επίσης επί των Πυρηναίων και Βορειοανατολικά συνορεύει με την Ανδόρρα. Ανατολικά και νότια βρέχεται από τη Μεσόγειο Θάλασσα και νοτιοδυτικά βρέχεται από τονΑτλαντικό Ωκεανό. Τέλος Δυτικά συνορεύει με την Πορτογαλία.
   
       


Η συνολική έκταση της Ισπανίας υπολογίζεται σε 505.150 τ.χλμ. Εξ αυτών τα 492.592 ανήκουν στην ηπειρωτική χώρα ενώ 4.994 στις προς Α. Βαλεαρίδες νήσους και 7.624 στις Καναρίους νήσους. Το μεγαλύτερο μήκος αυτής από Α. προς Δ. είναι 1020 χλμ. ενώ το μέγιστο πλάτος από Β. προς Ν. είναι 856 χλμ. Ο πληθυσμός  της Ισπανίας συμφώνα  με την απογραφή του 2001 δείχνει ότι  οι κάτοικοι   είναι 40.847.371.

Η σημαία  της


Οι  μεγαλυτερες  πολεις  τις  ισπανιας είναι :


Η Μαδρίτη (ισπανικά: Madrid) είναι η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Ισπανίας. Ο πληθυσμός της πόλης το 2003 υπολογιζόταν σε 3.039.000 κατοίκους (μητροπολιτική περιοχή 7.061.748 κατ.)                                   


Βαρκελώνη (Barcelona) είναι πόλη της Ισπανίας, πρωτεύουσα της κοινότητας (comunitat) της Καταλωνίας. Η πόλη έχει μακρά ιστορία. Η σημερινή πόλη ιδρύθηκε κατά τον πρώτο αιώνα στην θέση του παλαιοϊβηρικού Μπάρκενο και ονομάστηκε από τους Ρωμαίους Colonia Iulia Augusta Paterna Faventia Barcino. Κατά τον 2ο αιώνα χτίστηκαν τείχη και η πόλη άρχισε να μεγαλώνει ως τμήμα της ρωμαϊκής επαρχίας που είχε όμως πρωτεύουσα την Tarraco, σημερινή Ταραγόνα.
Η Βαλένθια (Valencia, τοπική προφορά Βαλένσια) είναι η πρωτεύουσα και η πιο πυκνοκατοικημένη πόλη της Αυτόνομης Κοινότητας της Βαλένθια και η τρίτη μεγαλύτερη πόλη στην Ισπανία, με πληθυσμό 810.064 κατοίκων το 2008. Πρόκειται για την 22η πιο πολυπληθή κοινότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την 35η πιο πυκνοκατοικημένη αστική περιοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με πληθυσμό 2.300.000 κατοίκους που ζουν στη μητροπολιτική περιοχή της Βαλένθια.
 


                                                                                       Χρήστος


ΣΟΥΗΔΙΑ

Η Σουηδία είναι μια σκανδιναβική χώρα στη βόρεια Ευρώπη. Συνορεύει με τη Νορβηγία δυτικά και τη Φινλανδία στα βορειοανατολικά. Βρέχεται ανατολικά από το Βοθνικό κόλπο και τη θάλασσα της Βαλτικής. Οι πορθμοί Σκάγερακ νοτιοδυτικά και Κάτεγατ χωρίζουν τη σκανδιναβική χερσόνησο από τη Δανία, με την οποία ενώνεται με τη γέφυρα του Όρεσουντ.

Η Σουηδία έχει χαμηλή πληθυσμιακή πυκνότητα, εκτός από τις μητροπολιτικές περιοχές της στο νότο, και μεγάλες εκτάσεις στην ενδοχώρα καλύπτονται από δάση κωνοφόρων. Οι πολίτες της απολαμβάνουν ένα υψηλό βιοτικό επίπεδο και η χώρα γενικά θεωρείται σύγχρονη, πολιτικά φιλελεύθερη και με ισχυρό κοινωνικό κράτος.

Πρωτεύουσα της Σουηδίας είναι η Στοκχόλμη. Άλλες μεγάλες πόλεις είναι το Γκέτεμποργκ, το Μάλμε και η Ουψάλα.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Για παιδιά ηλικίας 1-5 ετών είναι εγγυημένη μια θέση σε δημόσιο νηπιαγωγείο (σουηδικά: förskola ή, στην καθομιλουμένη, dagis). Μεταξύ των ηλικιών 6 και 16, τα παιδιά συμμετέχουν σε υποχρεωτικό ενιαίο σχολείο. Στο Πρόγραμμα Διεθνούς Αξιολόγησης Μαθητών (PISA),οι σουηδοί μαθητές ήταν κοντά στο μέσο όρο του ΟΟΣΑ. Μετά την ολοκλήρωση της 9η τάξης, περίπου το 90% των μαθητών συνεχίζουν με τριετή ανώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (λύκειο), η οποία μπορεί να οδηγήσει τόσο σε έναν τίτλο εργασίας ή σε επιλεξιμότητα για είσοδο στο πανεπιστήμιο. Το σχολικό σύστημα χρηματοδοτείται σε μεγάλο βαθμό από φόρους.

Υπάρχει μια σειρά από διάφορα πανεπιστήμια και κολλέγια στη Σουηδία, τα παλαιότερα και μεγαλύτερα από τα οποία βρίσκονται στην Ουψάλα, Λουντ, του Γκέτεμποργκ και της Στοκχόλμης. Λίγες μόνο χώρες όπως ο Καναδάς, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα έχουν υψηλότερα επίπεδα πτυχιούχων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Σουηδία είναι σημαντικός εξαγωγέας σιδήρου, χαλκού και ξυλείας στην Ευρώπη από το Μεσαίωνα. Ωστόσο, η βελτίωση των μεταφορών και των τηλεπικοινωνιών έκανε δυνατή την εκμετάλλευση σε μεγαλύτερη κλίμακα του φυσικού πλούτου διαφόρων περιοχών της χώρας, ιδιαίτερα της ξυλείας και του σιδηρομεταλλεύματος. Η φιλελευθεροποίηση της οικονομίας και η ανάπτυξη της εκπαίδευσης συνέβαλαν στη γρήγορη εκβιομηχάνιση και από τη δεκαετία του 1890 η χώρα είχε αρχίσει να αναπτύσσει μια προηγμένη βιομηχανία κατασκευών. Στις αρχές του 20ού αιώνα ένα κράτος κοινωνικής πρόνοιας άρχισε να αναπτύσσεται. Συγκαταλέγεται ανάμεσα στα έθνη του ΟΗΕ με τον υψηλότερο δείκτη ανθρώπινης ανάπτυξης (Human Development Index - HDI). Διεθνώς το όνομα της χώρας ταυτίζεται με την σουηδικής καταγωγής εταιρία επίπλων IKEA και τις αυτοκινητοβιομηχανίες Volvo και SAAB.
 

 Ελευθερία

ΡΩΣΙΑ


Η Ρωσική Ομοσπονδία (ρωσική: Росси́йская Федера́ция), η Ρωσία (Росси́я) είναι το μεγαλύτερο σε έκταση κράτος της γης, με έκταση 17.075.200 χλμ². Ο πληθυσμός της ανέρχεται σε 143.030.106 κατοίκους, σύμφωνα με εκτιμήσεις για το 2012[2]. Πρωτεύουσα της χώρας είναι η Μόσχα. Η επίσημη γλώσσα είναι τα ρωσικά και νόμισμα το ρούβλι. Διοικητικά διαιρείται σε 83 ομοσπονδιακά υποκείμενα, τα οποία είναι ομαδοποιημένα σε επτά διαμερίσματα.
Η Ρωσική Ομοσπονδία δημιουργήθηκε το 1991 και προήλθε από την αποδόμηση της Ε.Σ.Σ.Δ.. Έκτοτε, το πολίτευμά της είναι Προεδρική Ομοσπονδιακή Δημοκρατία κατά το πρότυπο του δυτικού φιλελεύθερου μοντέλου.
Η κόκκινη πλατεία
 Η λίμνη Βαϊκάλη

Μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO

ΘεοδώραΑΓΓΛΙΑ

             


 
Η Αγγλία είναι η μεγαλύτερη από τις χώρες που αποτελούν το Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και Βορείου Ιρλανδίας. Πολλές φορές το όνομά της χρησιμοποιείται λανθασμένα αντί του ονόματος του Ηνωμένου Βασιλείου.
Πήρε το όνομά της από τους Άγγλους, ένα από τα φύλα τα οποία αρχικά κατοικούσαν στην Βόρεια Γερμανία και μετανάστευσαν στην Αγγλία κατά τον 6ο αιώνα μ.Χ.. Από εκεί προέρχεται και η λατινική ονομασία Anglia. Η πρωτεύουσα της Αγγλίας, το Λονδίνο, είναι και πρωτεύουσα του Ηνωμένου Βασιλείου. Άλλες μεγάλες πόλεις της Αγγλίας είναι το Μάντσεστερ, το Λίβερπουλ και το Νιούκασλ.
Προστάτης Άγιος της Αγγλίας είναι ο Άγιος Γεώργιος.Ιστορία

Σημάδια ανθρώπινης δραστηριότητας στην Αγγλία υπάρχουν για παραπάνω από 500.000 χρόνια πριν, παρόλο που η Εποχή των Παγετώνων έκανε κατά διαστήματα την Αγγλία ακατοίκητη. Κατά την Εποχή του Λίθου, αναπτύχθηκε στην Αγγλία μία από τις παλαιότερες καλλιεργητικές κοινότητες του κόσμου, αν όχι η παλαιότερη, οι οποίες αντικατέστησαν τους κυνηγούς. Στην Δυτική Αγγλία εμφανίζονται, 4.000 χρόνια πριν, ανεπτυγμένες μεγαλιθικές κοινότητες με μεγαλύτερο επίτευγμα αυτών το Stonehenge. Ακολούθησαν τα κέλτικα φύλα που ήρθαν από την Δυτική Ευρώπη, κυρίως από τη Γαλλία, περνώντας από τη χερσόνησο της Βρετάνης, εξ ου και η ονομασία "Βρετανοί". Αυτά τα φύλα, είχαν επαφές με τους Φοίνικες, στοιχείο που δείχνει ότι από τότε η Βρετανία ήταν σημαντικό κομμάτι του Πανευρωπαϊκού εμπορικού δικτύου!
Οι Βρετανοί ήταν σημαντικοί παράγοντες σε θέματα της υπόλοιπης Ευρώπης και υποστήριξαν τους Γαλάτες συμμάχους τους, στους Γαλατικούς Πολέμους εναντίον της Ρωμαΐκής Δημοκρατίας. Αυτό προκάλεσε τους Ρωμαίους να επιτεθούν στην Βρετανία και σταδιακά να κατακτήσουν όλο το νότιο κομμάτι. Η Αγγλία ξέφυγε της Ρωμαΐκής κυριαρχίας στον 5ο αιώνα όταν η Ρώμη περνούσε κρίση.
Χωρίς τη στήριξη του Ρωμαϊκού στρατού, η Βρετανία δεν μπορούσε να απωθήσει τα Γερμανικά φύλα που έφταναν τον 4ο και 5ο αιώνα, τα οποία πλέον αποτελούν την πλειοψηφία των σημερινών Άγγλων. Πολλοί Ρωμαίοι όμως παρέμειναν στο νησί, οι οποίοι απορροφήθηκαν από τα άλλα φύλα.
Τα νέα φύλα στην Βρετανία ήταν τρία: οι Άγγλοι, οι Σάξωνες και οι Ιούτοι. Σταδιακά, διαμορφώθηκαν κράτη τα οποία απορροφήθηκαν μεταξύ τους, με πιο γνωστή την Αγγλοσαξονική Επταρχία. Σύντομα, εμφανίστηκε ένας βασιλιάς-ηγέτης για όλους τους Αγγλοσάξονες, ο οποίος είχε τον έλεγχο όλων ή των περισσότερων Άγγλων. Είναι αδύνατο να προσδιοριστεί με ακρίβεια το πότε το Αγγλικό Βασίλειο ενώθηκε πλήρως. Μία άποψη είναι ότι η πλήρης ένωση των Άγγλων προέκυψε από την ανάγκη να αμυνθούν στην επίθεση των Δανών Βίκινγκ, οι οποίοι κατέκτησαν το Ανατολικό κομμάτι της Αγγλίας τον 8ο αιώνα. Ο Εγκβέρτος, Βασιλιάς του Ουέσεξ (839 μ.Χ.), θεωρείται ο πρώτος Βασιλιάς όλων των Άγγλων, αν και ο τίτλος "Βασιλιάς της Αγγλίας" χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά επίσημα από τον Αλφρέδο τον Μέγα (871-899).
Η πολιτιστική κληρονομιά που δεν άφησαν σε αυτήν την περιοχή οι Βρετανοί, φαίνεται ειδικά στην τοπωνυμία. Πολλές ονομασίες τοποθεσιών στην Αγγλία και στην Σκωτία, προέρχονται από Κέλτικα Αγγλικά ονόματα, όπως το Λονδίνο, Ντουμπάρτον, Γιόρκη, Ντόρκεστερ, Ντόβερ και Κολτσέστερ. Η ουαλική ονομασία για την Αγγλία είναι Lloegr, με άγνωστη προέλευση, αν και πιθανολογείται να σημαίνει "Χαμένες Χώρες" (Lost Lands).
Μέχρι πρόσφατα, θεωρούσαμε ότι όταν οι Αγγλο-Σάξονες μετανάστευσαν στην Βρετανία, οι Βρετανοί είχαν απωθηθεί από το νησί. Όμως, γενετικές μελέτες απέδειξαν ότι οι αρχαίοι Άγγλοι δεν μετανάστευσαν. Πολλές αρχαιοαγγλικές φυλές παρέμειναν εκεί όπου αργότερα θα σχηματιζόταν το έθνος της Αγγλίας.
Τα ευρήματα του Καπέλλι ενίσχυσαν την έρευνα του Στήβεν Μπάσετ από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμινγχαμ, η οποία έρευνα κατά την δεκαετία του 1990, έλεγε ότι η περιοχή των Ουέστ Μίντλαντς ακόμη και σήμερα αποτελείται πιο πολύ από αρχαία Αγγλικά φύλα παρά από Αγγλοσαξονικά.

Διακυβέρνηση

Σαν μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου το πολίτευμα της Αγγλίας είναι Βασιλευομένη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία. Η νομοθετική εξουσία ασκείται από το κοινοβούλιο, που αποτελείται από δύο σώματα, τη Βουλή των Λόρδων και τη Βουλή των Κοινοτήτων.
Δικαίωμα ψήφου στις εκλογές έχουν όσες και όσοι είναι ηλικίας 18 ετών και άνω.[1] Στη διοίκηση της χώρας εναλλάσσονται οι Συντηρητικοί και οι Εργατικοί, με τρίτο κόμμα τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες.

Βαγγέλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου